6 comentarii la “Cine știe unde-i centru-n București?

 1. Felicitari pentru studii si cercetare, mi se par extrem de interesante si cred cu tarie ca aceste studii pot fi baza solida pentru crearea de politici urbane coerente la nivelul BUCURESTIULUI.

 2. Superb studiul!
  De mult timp „trolez” pe unde apuc despre necesitatea infiintarii pietelor adevarate si in Bucuresti, ceva similar ca marime cu Piata Mare sau Piata Mica din Sibiu, un spatiu suficient de incapator pentru multimi, adunari, comert temporar, etc – un spatiu netranzitat de artere principale de circulatie, doar benzi de circulatie restrictionate pentru aprovizionare si acces pompieri/salvare.
  Trotuarele din zona/..zonele centrale si asa inghesuite, pline de tarabe, panouri de reclame, masini parcate, etc. sunt total nepotrivite chiar si pentru demonstratii de mica amploare.
  Trotuarele din zonele centrale isi pierd functia initiala si normala: cea de circulatie eficienta pentru pietoni (necesitatea de a ajunge cat mai nestingherit din puntul a in punctul b), troatuarele se transforma in alee de bazar ieftin, combinate cu palcuri de demonstranti sau suporteri de fotbal, o atmosfera meschina si penibila.
  Autoritatile prioritizeaza in principiu un lucru bun: neocuparea arterelor de circulatie auto (in special pentru circulatia salvarii si pompierilor)
  Momentan, pietonul nu are o importanta prea mare in ochii administratorilor orasului. Termenul „Walkability” defineste si el dorinta de a avea un spatiu pietonal mai prietenos.

 3. Centrul Bucurestiului e ceva greu de definit,pus pe o harta.Piata Unirii e locul de unde s-a dezvoltat orasul(locul unde Dambovita era punct de plecare pt numeroase cai-drumuri care duc in afara orasului-Calea Vacaresti,Dudesti,Serban Voda,Victoriei,Rahovei,Calarasilor,Mosilor,la care s-au adaugat in timp interventii urbane de amploare-bulevardul Unirii-o axa E-V artificiala care a distrus complet Piata Unirii din toate pc de vedere,si axa N-S Bratianu-Cantemir).Piata Universitatii e cea mai reprezentativa-plina de cladiri importante,monumentale-Inter,TNB,Universitatea,Arhitectura,M Agriculturii,Coltea,Sutu-piata care va creste in importanta mult cand se va finaliza M5 din Pantelimon pana in D Taberei-2 cartiere mari vor fi legate la acest nod.Multe frime pe Magheru,Caroil,Bratianu si Elisabeta.
  Piata Romana e o piata cea mai mica din cele de pe axa N-S,in afara de ASE nu sunt mari puncte de interes ,in afara restaurantelor si institutiilor mai mici,multe firme de Magheru,Catargiu,Dacia.
  Piata Victoria este locul unde axele N-S istorice (calea Victoriei-Kiseleff) si majore Catargiu-Aviatorilor se intersecteaza cu inelul principal .Alte bulevarde ajung aici,viitoarea diametrala va aduce trafic mult cand va fi creata,Mihalache mai putin important.Puncte de interes aici-guvernul,cladiri de birouri,muzeele,bulevardele de promenada,spitale in zona,ambasade …
  Piata Charles de Gaulle-principala intrare in cel mai mare spatiu verde al orasului,zona plina de cladiri de birouri,si cateva institutii,multe banci….
  Piata Arcul de Triumf -intrare secundara in parcul Herastrau,in zona se mai afla ambasade,ceva birouri,CS arcul de triumf,muzeul satului,spitalul elias…
  Piata Presei Libere-puncte de intres-cladiri de birouri multe,Romexpo,parcul Herastrau,agronomia,Casa Presei
  Piata Constitutiei-numeroase ministere,institutii,firme de apartament in blocurile construite pt securisti in anii 80,Parlamentul,viitoarea Catedrala
  Piata Alba iulia-centrul bancar al orasului,sute de firtme de apartament,terase
  Piata Operei- puncte de interes Opera,cateva cladiri de birouri,spitalul universitar,medicina,dreptul,medicina veterinara,parcuri,viitorul proiect Casa Radio
  Piata Unirii-locuri de interes-sute de firme pe bd Unirii,Coposu,Bratianu,Cantemir….,biblioteca,tribunalele,Unirea SC,Centrul Istoric,Mitroplia
  Toate aceste piete formeaza centrul bucurestiului.Unele fac parte din niste extensii artificiale create in ultimele decenii(alba iulia si constitutiei pe axa e-v,si prelungirea centrului catre nord prin aparitia cladirilor de birouri),
  Din pacate in Bucuresti nu avem o mare piata urbana,pietonala in adevaratul sens al cuvantului.Singurul loc unde s-ar putea face o incercare cu sanse mari de reusita e Piata Revolutiei,impreuna cu Piata George Enescu(fosta piata a palatului regal).Cu o ingustare a Caii Victoriei,crearea unor parcari subterane uriase(in fata Senatului si restaurantului Tratoria si Ateneului),ar putea rezulta 2 piete pietonale urbane frumoase din toate punctele de vedere.
  Alte spatii pietonale mai mici care pot fi extinse si imbunatatite-Piata Unirii,Universitatii,Victoriei si Charles de Gaulle,chiar si Presei/Alba Iulia(dupa crearea unor parcari subterane de mari dimensiuni)
  In pietele Operei,Romana si Arcul de Triumf interventiile de mare amploare sunt imposibile din cauza lipsei spatiului.
  Centrul Bucurestiului in parerea mea si a multora este in Piata Unirii si Piata Universitatii,dar merge si catre Romana.Cu siguranta Unirii si Universitatii sunt nucleul orasului,desi isi vor pierde in timp din importanta prin extinderea permanenta a orasului catre nord,in special in jurul DN1,viitoare A3,inelul median cand va fi facut…

 4. Bun comentariu, Sorin!
  De pietele mai mici, ca Piata Rosetti sau Piata Kogalniceanu, ce parere ai?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s